Hae tästä blogista

lauantai 2. tammikuuta 2021

Taloautomaatio

Muutama kysely on tullut meidän talon automaatiosta, johon viittasin noissa robottipostauksissa, että sitä pystyy myös ohjaamaan äänellä. Avataanpas vähän asiaa tässä postauksessa.

Meidän taloon on vähitellen hommattu tuota ns. automaatiota, lähinnä valaistuksen ja äänentoiston ohjaukseen. Koko pakettia hallinnoi Google Home, johon on vähitellen lisäilty eri toimittajien järjestelmiä suoraan tai kyseisen toimittajan sovelluksen kautta. Google Home on siitä kätevä toimivaksi pohjaksi, koska tuki ja yhteensopivuus muiden järjestelmien kanssa on hyvä ja kattava. Järjestelmään kun on vielä opetettu kaikkien perheenjäsenten äänet, niin osaa personoida senkin puolesta toiminnot.

Talon valaistuksesta suurin osa on Philips Huen järjestelmää ja tuon Philips Hue bridgen "ymppääminen" Google Homen järjestelmään oli käytännössä vain luvan antaminen järjestelmien väliseen kommunikointiin ja järjestelmien linkkaus yhteen.

Talossa on useampia (8) kappaletta, Google Home mini ja Google Home älykaiuttimia, joiden kautta muunmuassa valojen ohjaus toimii myös puheen välityksellä. 


                                         


Google Homen puolella on myös tehty tiettyjä rutiineja, muunmuassa komennolla "Hey Google, good morning" järjestelmä sytyttää osan valoista, kertoo alakerran kaiuttimien kautta sään ja laittaa Radion Novan soimaan :)

Muutama muu äänikomento jotka on opetettu on esim. "Good night", jolloin järjestelmä sammuttaa kaikki valot alakerrasta, "Im home" sytyttää tietyt valot eteiseen. ym.

Niiden valaisimien ohjaus, jotka eivät ole Philips Huen tuotteita, on laitettu järjestelmään ihan Wifi-kytkimien kautta. Näitä Smart breaker tuotemerkillä myytäviä (10A kuormaa kestäviä) purkkeja saa tilattua verkosta melko huokeaan hintaan.

Keittiöstä löytyy myös Lenovon Smart Display, jonka kautta pystyy koko järjestelmää ohjaamaan, surffailla vaikka netissä ruokaohjeita katsellen tai vaikka katsomaan muunmuassa valvontakameroiden kuvaa livenä, tämä onnistuu myös Google Chromen kautta telkkarista. Pieni pettymys oli, että tämän kautta ei robotti-imuria pysty muuten ohjaamaan, kuin päälle/pois/takaisin telakkaan.



Päänäytöstä saa näkyviin muunmuassa sääennusteen ja uutispoimintoja haluamistaan lähteistä.

                                            

Home control välilehdeltä onnistuu valojen ohjaus, kameroiden seuranta, kaiuttimien ohjaus, rutiinien hallinta ja huonekohtaiset ohjaukset.
Media välilehden kautta saa esim. Youtuben näkymään ja toistettua sitä haluamissaan näytöissä ja ohjattua musiikkipalvelua, meillä Spotifyä.


Communicate välilehden kautta onnistuu ääni- ja videopuhelujen soitto tai ääniviestien toisto halutuista kaiuttimista ym.

Robotin tarkemmat ohjaukset tarvitsee siis edelleen tehdä kännykän/tabletin Roborockin liittymän kautta, eli muunmuassa tietyn huoneen tai alueen siivous yms. Tietysti toimiihan nämä nyt äänellä muunmuassa komennolla "Hey Google, clean kitchen" jolloin robotti tottelevaisesti menee ja siivoilee keittiön.

Tuota järjestelmää on tullut vähitellen hankittua lisää ja tähän mennessä ainakin on toiminut ihan moitteetta. Asennuksen kanssa varsinkin tuon Lenovon Smart Displayn kanssa oli jotain hämärää, ei tuntunut aluksi löytävän Wifi- verkkoa millään, kerran kun sen sitten löysi ei sen jälkeen ongelmia ole ollutkaan.

Kesällä tarkoitus olisi lisäillä vähän lisää pihavalaistusta ja automaatisoida sitä vähän fiksummin, tällä hetkellä ohjaus on vain ajastimen perässä ja muutama valaisin ihan hämäräkytkin/liiketunnistin yhdistelmällä.

Isompia ongelmia ei ole ollut, pari kertaa on tainnut joku kaiutin "hukkua" mutta virrat pois/päälle on homma lähtenyt taas toimimaan. Hinnathan näissä tuotteissa on tullut hyvin alas, kun järjestelmät on ruvenneet yleistymään. Varsinkin kaiutin puolella alkaa olla hyvin valikoimaa ja parempaa laitteistoa tulee jatkuvalla syötölla markkinoille.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Onko talossanne tuulettuva rossipohja toiminut moitteettomasti? Samantyylistä muurametaloa olemme kenties ostamassa. Kaunis talo teillä :)

Valkopippuri kirjoitti...

Moi.
Juu hyvin on toiminut, ei mitään ongelmia ollut tuon suhteen.
Silloin tällöin tullut siellä piipahdettua tarkistamassa tilanne ja kuivalta on näyttänyt paikat.

Unknown kirjoitti...

Hei, kiva kuulla!

Muurametalon mekin ostimme mistä mainitsinkin, tällä tuulettuvalla rossipohjalla. :) t. Sama edellinen kommentoija

Eniten luetut